Když jsme hledali výrobce mléčné čokolády, dali jsme si velmi záležet na tom, aby šlo o firmu, jež umí udělat čokoládu alespoň tak dobře, jako pan Filip Teplý. A bylo to náročnější, než první výběr, na jehož konci, co vítěz, zbyla jeho Ajala.
Ale našli jsme: Original Biens. Holaďané, kteří svou čokoládu vyrábějí ve Švýcarsku. Že jejich mléčné čokolády jsou vynikající, dokládá i fakt, že se jejich tmavá čokoláda vyrovná té od Ajaly…
A jaká je tedy Edelweiß?
Je vyrobena z kakaového másla získaného z kakaových bobů kakaovníků odrůdy Trinitario sklizených v pralese v údolí řeky Yuna v Dominikánské republice. Mléko, jež je další složkou, pochází ze svahů švýcarských Alp. Original Beans své čokolády sladí třtinovým cukrem.
… můžete v ní cítit příchuť banánů.
To, co těm, kteří bílou ‚čokoládu‘ odmítají, vadí – typický efekt palmového oleje na jazyku – zde není. Palmový tuk OB nepoužívá.
Také tato ‚čokoláda‘ je vyrobena do tvaru čoček – kamenů hry Go.
Titul pro objednání:
296 Kč
Objednávejte vždy s dostatečným předstihem. U objednávek podaných po 1. září přičítáme navýšení ceny o 10 %. Ceny listopadových objednávek navyšujeme o 20 %. Poslední objednávky v roce přijímáme do konce listopadu.
Říká se, že „bílá čokoláda“ není ve skutečnosti čokoládou. Jako důvod je uváděn fakt, že není vyrobena z kompletní hmoty kakaových bobů a že aby ‚něco‘ čokoládou být nazýváno mohlo, smělo, musí ta pochoutka obsahovat obě složky, tedy jak tuk, tak sušinu, jež přirozeně tvoří hmotu kakaových bobů. Náš názor je ale ten, že stačí, aby byla přítomna i jen jedna složka. Protože jinak by nemohly být čokoládou nazývány ani ty čokolády, do nichž se naopak kakaové máslo přidává nad rámec přirozeného poměru… Bílá čokoláda, jež místo kakaového másla obsahuje palmový olej – a to se týká většiny „bílých čokolád“ na trhu – ta skutečně čokoládou není.
Přestože bílé čokolády vyrobené z kakaového másla za čokoládu považujeme, abychom se vyhnuli zbytečným debatám na toto téma, slovo čokoláda díváme do jednoduchých uvozovek…